Hur många rullar tapet behöver jag?

Hur många rullar tapet behöver jag?

Att räkna ut hur många rullar tapet du behöver till ett rum kan vara en utmaning, men det behöver inte vara komplicerat. Genom att följa några enkla steg och ta hänsyn till rummets dimensioner, tapetens mönster och eventuell förlust kan du snabbt uppskatta den mängd tapet som krävs. Här är en guide som hjälper dig att göra rätt val.

Mät rummets dimensioner

Det första steget för att räkna ut hur många rullar tapet du behöver är att mäta rummets väggar noggrant. Börja med att mäta rummets omkrets, alltså längden på alla väggar som du tänker tapetsera. Kom ihåg att inkludera fönster och dörrar i din beräkning eftersom även om dessa områden inte täcks av tapet, så är det ändå bra att ha en marginal för säkerhets skull.

När du har mätt omkretsen, måste du också mäta rummets höjd, från golv till tak. Denna höjd hjälper dig att avgöra hur många längder tapet du får ut per rulle. De flesta tapetrullar är cirka 10 meter långa, och du kan vanligtvis få ut mellan tre och fem längder beroende på höjden på rummet.

Ta hänsyn till tapetens mönsterpassning

Om du väljer en tapet med ett mönster, är det viktigt att tänka på att vissa tapeter kräver mönsterpassning. Detta innebär att varje tapetvåd (en längd tapet från tak till golv) måste justeras för att mönstret ska passa ihop med föregående våd. Detta kan leda till att mer tapet går åt än vad du först räknat med, eftersom du kanske måste skära bort en del av tapeten för att få mönstret att stämma. Kontrollera alltid mönsterpassningens höjd, vilket brukar stå på tapetens förpackning.

För tapeter utan mönsterpassning kan du ofta använda hela tapetens längd, vilket gör beräkningen enklare och minskar risken för onödigt spill.

Räkna ut hur många tapetvåder du behöver

När du har dina mått och vet om tapeten kräver mönsterpassning, kan du räkna ut hur många våder du behöver. Om ditt rum till exempel är 4 meter långt och 3 meter brett, har du en omkrets på 14 meter. Om varje våd täcker en bredd på 0,53 meter (vilket är standard för många tapeter), behöver du cirka 27 våder för att täcka alla väggar.

För att räkna ut hur många våder du får ut av en rulle, dela rullens längd (ofta 10 meter) med rummets höjd. Om ditt rum är 2,5 meter högt, får du fyra våder per rulle. I detta exempel skulle du behöva sju rullar tapet (27 våder / 4 våder per rulle = 6,75 rullar, avrundat till 7).

Kom ihåg att lägga till marginaler

Det är alltid en bra idé att köpa en extra rulle tapet, särskilt om du har valt en mönstrad tapet. På så sätt har du lite extra ifall du skulle göra misstag vid uppsättningen eller om någon tapetvåd skadas i framtiden. Dessutom kan det vara svårt att hitta samma tapet om du skulle behöva mer i framtiden, så det är alltid säkrast att köpa lite mer än vad du tror att du behöver.

Sammanfattning

Att beräkna hur många rullar tapet du behöver är relativt enkelt om du följer dessa steg: mät rummet noggrant, ta hänsyn till eventuell mönsterpassning och glöm inte att köpa lite extra för säkerhets skull. Med rätt förberedelse kan du vara säker på att du har tillräckligt med tapet för att genomföra ditt projekt utan avbrott.

Läs nästa

Vad är non-woven tapet?
Hur tar man bort tapet från gipsvägg?

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

Fri frakt

Dra nytta av fri frakt på alla dina beställningar.

Kundservice

Kontakta vår kundtjänst 24/7 om du har frågor eller behöver hjälp.

Värva en vän

Värva en vän och få rabatt på din nästa beställning.

Säker betalning

Betala säkert med våra krypterade och tillförlitliga betalningsmetoder.