Hur mycket tapet behövs?

Hur mycket tapet behövs?

Att tapetsera om ett rum kan ge det en helt ny känsla, men innan du börjar måste du veta hur mycket tapet som kommer att krävas. Det är inte svårt att räkna ut detta om du följer några enkla steg. Det är alltid bättre att vara förberedd än att stå där mitt i projektet och inse att tapeten inte räcker till. Här är en guide för att hjälpa dig beräkna hur mycket tapet du kommer att behöva för ditt rum.

Steg 1: Mät rummets väggar

Det första du måste göra är att mäta höjden och bredden på alla väggar du planerar att tapetsera. Använd ett måttband och skriv ner alla mått noggrant. För att få fram den totala väggytan i kvadratmeter, multiplicera väggens höjd med dess bredd. Till exempel, om en vägg är 2,5 meter hög och 4 meter bred, så är ytan 10 kvadratmeter (2,5 x 4 = 10).

Upprepa denna process för alla väggar i rummet. Har du dörrar eller fönster? Då ska du också dra bort deras yta från den totala ytan. För att göra detta, mät höjden och bredden på varje dörr och fönster, och räkna ut deras yta för att sedan subtrahera detta från väggytan.

Steg 2: Ta reda på hur mycket en tapetrulle täcker

En standardrulle tapet täcker vanligtvis cirka 5 kvadratmeter. Men det kan variera beroende på tillverkaren, så kontrollera alltid detta på förpackningen.

När du vet hur mycket en rulle täcker, dividerar du den totala väggytan med täckningsytan för en rulle. Om den totala ytan av dina väggar är 40 kvadratmeter och varje rulle täcker 5 kvadratmeter, behöver du 8 rullar (40 ÷ 5 = 8).

Steg 3: Ta hänsyn till mönsterpassning

Om du har valt en tapet med ett mönster som upprepas, behöver du troligen lite mer tapet för att få mönstren att passa snyggt på väggen. Detta kallas för "mönsterpassning". Beroende på mönstrets komplexitet kan du behöva köpa 10 till 20 % extra tapet.

Så om du har räknat ut att du behöver 8 rullar, bör du överväga att köpa minst 9 för att vara säker på att du har tillräckligt för att få mönstret att stämma.

Steg 4: Köp lite extra för säkerhets skull

Det är alltid en bra idé att köpa en extra rulle, även om dina beräkningar är exakta. Denna extra rulle kan komma till användning om du gör några misstag vid uppsättningen eller om du behöver justera något i sista stund. Dessutom, om du behöver reparera något i framtiden, är det skönt att ha tapet kvar som matchar exakt.

Sammanfattning

Att räkna ut hur mycket tapet du behöver är enkelt när du vet väggarnas mått och hur mycket en rulle täcker. Kom ihåg att tänka på mönsterpassning och köp alltid lite extra för att undvika oväntade problem. Med dessa tips kommer du vara redo att tapetsera som ett proffs och få ditt rum att se fantastiskt ut!

Läs nästa

Hur tar man bort tapet: En praktisk guide

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

Fri frakt

Dra nytta av fri frakt på alla dina beställningar.

Kundservice

Kontakta vår kundtjänst 24/7 om du har frågor eller behöver hjälp.

Värva en vän

Värva en vän och få rabatt på din nästa beställning.

Säker betalning

Betala säkert med våra krypterade och tillförlitliga betalningsmetoder.